Voor ik ooit maar een bezoekje had gebracht aan Vietnam wist ik alleen dat ze een kei zijn in gefrituurde loempia’s. Maar wat ik niet wist is dat hun levensstijl eigenlijk heel gezond is. Een vruchtbare grond, prachtige rijstvelden, bergklimaat en verse vis maken de Vietnamese keuken tot een van de beste in Azië. Het bevat veel verse groente en licht verteerbare producten. Ik zet wat specialiteiten op een rijtje die je moet hebben geproefd tijdens een bezoek aan Vietnam. Laten we snel beginnen.

Vietnamese noedelssoep

Dit is een gerecht wat je op alle menukaarten tegenkomt. In Vietnam eten ze deze soep als ontbijt, lunch en diner. Noedelssoep is Vietnam een kommetje genaamd Pho (spreekt het uit als: foo). Je hebt twee verschillende varianten Pho Bo (rundvlees) en Pho Ga (kip) maar beide zijn met liefde gemaakt en voorzien van groenten, noedels en een berg koriander. Uiteraard eet je deze met stokjes. In Vietnamese restaurants is Pho een goede graadmeter voor de kwaliteit van het eten.

Vietnamese “Pho” keuken met lokaal restaurant

De gezonde loempia

In tegenstelling tot zijn gefrituurde broertje is er ook de gezonde loempia, gemaakt van rijstpapier, verse groeten, rijstnoedels en garnalen. Deze rauwe loempia noemen ze Nem Ran of Spring Roll en wordt geserveerd met een verse chilisaus of een zoete sojasaus. Een gezond alternatief voor de gefrituurde snack.

Zoetigheid uit de zee

Ik denk nog vaak watertandend terug aan dit gerecht. Waar ik eerst nog mijn twijfels had bij de vermelding op de menukaart, heb ik het daarna nog 3 dagen gegeten. Het heet Cá Kho Tộ het betekent gekarameliseerde vis. Door de zoete marinade krijgt de dorade een knapperig korstje, geserveerd met rijst en verse groenten een waar culinair hoogstandje! Vis is erg populair in Vietnam vergeet dan ook zeker niet de nuoc mam te proeven, een vissaus met een zoet-zoute smaak. De locals geven zelf aan dat de beste vissaus van het eiland Phu Quoc of kustplaats Mui Ne afkomt.

Drinkwater

Helaas is kraanwater niet geschikt voor consumptie. Koop daarom flessen mineraalwater (vertaling: nuoc suoi) en voorkom dat je buikgriep krijgt. IJsklontjes worden ook afgeraden, deze worden veelal op een onhygiënische manier getransporteerd.

Drank

Koffie, thee, mineraalwater, frisdrank, vruchtensappen en bier (met name 333, Saigon of Tiger Beer) zijn overal makkelijk te verkrijgen. Typisch Vietnamees is ‘chè’, gemaakt van tarobloem, bonen, ijs, fruit en gela-tine en maïs. Rise Wine of Snake Wine (ruou ran) wordt ook veel gedronken in Vietnam.

lokale markt vietnam

Vietnamees fruit

Een fruitliefhebber kan in Vietnam zijn / haar geluk niet op. Zoete fruitsoorten worden vaak gegeten als nagerecht bij de lunch of het avondeten. Toeristen kunnen in hotels ook heerlijke fruitsalades verwachten als ontbijt. Op de lokale markt tref je alle soorten seizoensproducten voor weinig geld als je fruit wilt scoren voor je hostel. Probeer zeker eens Dragon Fruit, Rambutan en Longan.

Vietnamese keuken niet pittig

Erg handig om te weten is dat de Vietnamese keuken niet pittig is. Vaak wordt er een los bakje bij de gerechten geserveerd met pittige dipsaus, zodat je naar eigen smaak dit kan toevoegen aan je gerecht. Mocht je willen doorgeven dat je niet van pittig eten houdt, dan kun je “Khong cay” zeggen.

Vietnamese keuken kookworkshop jasmijn

Vietnamese kookcursus

Wil je nu de kneepjes uit de Vietnamese keuken zelf onder de knie krijgen. Boek dan een kookcursus. Je kunt kiezen uit een privécursus of een groepscursus. Ze worden op verschillende plekken aangeboden. Ik heb de cursus in Hoi An gevolgd en was overdonderd door de passie van de Vietnamese keuken. Je krijgt een rondleiding over de lokale markt en daar kun je met eigen ogen zien hoe het er aan toe gaat op de markt. Ruik de geuren van de verse specerijen en word net als ik verliefd op de Vietnamese keuken!

#Tip om eenvoudig en goedkoop, rechtstreeks bij een local een kookworkshop te boeken
Heb je geen georganiseerde reis geboekt en wil je toch het echte Vietnam leren kennen? Bekijk dan het aanbod van activiteiten, excursies via Withlocals. Hier kun je rechtstreeks bij een host boeken. Niet alleen is het goedkoper, je krijgt natuurlijk ook veel meer inside informatie over het land en de mensen. Het enige wat je hoeft te doen is een land + stad te selecteren en laat je verbazen door de verscheidenheid aan activiteiten die worden aangeboden. Een kookcursus? Samen met een local naar de Cu Chi tunnels? Een nacht toer door Saigon? Of gewoon eten bij mensen thuis? Bekijk het aanbod op Withlocals en ga met een lokale host op pad in Vietnam.


Een nomad high five,
Jasmijn Pols